Koolrecepten 

Roergebakken spitskool met spekjes 

Aantal personen:

Gang:

Keuken:

Extra's:

 

Ingrediënten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbereiding:

 

4 personen

Hoofdgerecht

Internationaal

Wokgerecht

 

• 250 g witte rijst (zak a 1 kg)

• 1 grote spitskool

• 2 grote uien

• 1 teen knoflook

• 2 bakjes gerookte spekblokjes (a 250 g)

• 2 eetlepels kerriepoeder

• 5 eetlepels mix voor groentesaus kaas (doosje 140 g)

 

-

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Snij de spitskool fijn. Pel de ui en de knoflook en snij vervolgens de ui in ringen en de knoflook in plakjes. Verhit de wok en bak de spekblokjes ca. 3 minuten uit. Laat de spitskool, ui en knoflook 5 min. meebakken. Voeg de kerriepoeder, groentesausmix en 2 dl water toe. Meng de producten goed en laat het ca. 2 minuten pruttelen. Voeg dan naar smaak peper toe. Verdeel vervolgens de warme rijst en roergebakken spitskool over 4 borden.

 
Savooiekoolrolletjes met champignons 

Aantal personen:

Gang:

Keuken:

Extra’s:

 

Ingrediënten:

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbereiding:

 

6 personen

Hoofdgerecht

Hollands

Vegetarisch

 

• 6 grote savooiekoolbladeren

• 600 gram champignons, in plakjes

• 1 ui, gesnipperd

• 250 ml crème fraîche

• 300 ml groentebouillon

• 2/3 eetlepels allesbinder

• zout

• peper

 

Oven voorwarmen op 190-200 graden

Blancheer de koolbladeren 2 minuten in kokend water, spoel ze onder koud water af en dep met keukenpapier het meeste vocht eraf. Meng de champignons met de ui, zout, peper en de helft van de crème fraîche. Verdeel de massa over de koolbladeren. Vouw de lange kant van de bladeren iets om en rol vervolgens met de vulling stevig op. Leg in een braadpan of ovenschaal en verwarm onafgedekt in de oven 45-55 minuten op 190-200 graden. Voeg als circa 20 minuten van de oventijd verstreken is de rest van de crème fraîche, bouillon en allesbinder toe en verwarm onafgedekt verder.

Boerenkoolschotel  

Aantal personen:

Gang:

Keuken:

Extra’s:

 

Ingrediënten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbereiding:

 

3 personen

Hoofdgerecht

Fusion

-

 

Voor de puree:

• 750 gram aardappelen

• beker warme melk

• uitgeperst teentje knoflook

• scheutje vloeibare boter

• 1 ei

• handje versgehakte peterselie

• handje geraspte kaas

• zout en peper

 

Voor de boerenkool:

• 300 gram boerenkool

• 1 chorizoworst

• 1 ui

• 2 ons kleine champignons

• 1 teentje knoflook

• halve rode paprika

• theelepel chilipoeder

• eetlepel tomatenpuree

• handje pijnboompitten

• handje rozijnen

• zout

• peper

 

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Maak aardappelpuree van de hierboven beschreven ingrediënten.

Doe een scheutje vloeibare boter in een wok en fruit de gesnipperde ui glazig, voeg de champignons, de rozijnen, de pijnboompitten, de in kleine stukjes gesneden chorizo, de in blokjes gesneden rode paprika en de chilipoeder toe en bak een paar minuten flink aan. Voeg de boerenkool toe en roerbak totdat deze is geslonken. Voeg de tomatenpuree toe en maak om smaak met peper en zout. Knijp de knoflook erboven uit en schep nog een keer goed door.

Schep het boerenkoolmengsel in de ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Strooi hier de geraspte kaas overheen en laat in het midden van de oven de schotel in 40 minuten door en door heet worden en gratineren.

Rode kool soep met rode wijn 

Aantal personen:

Gang:

Keuken:

Extra’s:

 

Ingrediënten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbereiding:

 

4 personen

Soep

Belgisch

Vegetarisch

 

• 800 gram geraspte rode kool

• 20 gram boter

• kaneel, gemalen

• kruidnagel

• 1 geraspte appel

• 5 dl groentebouillon

• eiwit van 2 eieren

• 2.5 dl rode wijn

• 2 eidooiers

• zout

• peper

 

Boter smelten, daarin de rode kool, appel, kaneel, kruidnagel, peper en het zout smoren.

Blussen met bouillon en rode wijn. Laat het 1uur koken. Pureer de soep. Klop het eiwit stijf en roer het door de soep. Roer als laatste de eidooiers er door heen.

Lauwwarme spitskoolsalade met spekjes en zalm 

Aantal personen:

Gang:

Keuken:

Extra’s:

 

Ingrediënten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbereiding:

 

4 personen

Voorgerecht

Frans

-

 

• 1 spitskool

• 150 gram in blokjes gesneden

spek

• 250 gram in blokjes gesneden

zalmfilet

• 1 eetlepel kappertjes

• olijfolie

• balsamico azijn

• zout

• peper

 

-

Snijd de kool in dunne slierten. Verdeel de kool over de borden. Bak de spekblokjes uit en schep ze uit de koekenpan. Houd de spekjes warm. Bak de grote dobbelstenen gesneden zalm in de koekenpan net gaar en strooi er versgemalen peper over. Maak een vinaigrette van 5 delen olie en 1 deel balsamico azijn. Verdeel de warme spekjes en zalm over de kool en strooi er kappertje op. Giet op het laatste moment de vinaigrette over de salade.

Laatste nieuws

Duijf kolen waardebon

2013-10-29 00:00:00

Heerlijk verse (mini)kolen verkrijgbaar

2012-07-23 00:00:00

Mini-spitskool, 3 weken oud

2012-07-11 00:00:00

Nieuw: spitskoolkroket en -bitterbal!

2012-05-09 00:00:00

De échte kolenboer op de Asperge(s)hopdag

2012-05-03 00:00:00

Koken met kolen

Probeer een van onze recepten